Začinka

Polna žlica okusa!

Vse, kar potrebujemo za začinjanje jedi, v eni sami žlici.

- Uporaba -

Začinko lahko uporabimo za hitro pripravo juhe (3 g na ¼ litra vode) ali kot dodatek za obogatitev okusa številnih mesnih in zelenjavnih jedi, kot na primer goveje juhe, golaža, jote, raznih obar, rižot, omak za testenine, …

Sestavine: jedilna sol, ojačevalec arome (natrijev glutaminat), sladkor, sušena zelenjava (korenje, peteršilj, pastinak, čebula), laktoza, naravne začimbe in začimbni ekstrakti (popra, zelene, …), barvilo (riboflavin).

- Ali ste vedeli? -

Natrijev glutaminat ali glutamat so prvič izolirali leta 1908 iz morske trave z imenom Kombu. Ta trava je glavna sestavina za pripravo nekaterih tipičnih japonskih jedi in znanstvenike je zanimalo, zakaj imajo te jedi tako značilen okus; povsem drugačen od ostalih, ki ga ni mogoče opisati s štirimi klasičnimi okusi sladko-grenko-kislo-slano. Tako so prišli do odkritja glutaminata, okus pa poimenovali umami. Tako alga Kombu, kakor sam glutaminat sta pomembna sestavina ševilnih japonskih, kitajskih in specialitet drugih azijskih dežel.