Timijan

Prefinjena začimba francoske kuhinje.

Tipična mediteransko provansalska dišavnica.

- Uporaba -

Timijan se uporablja v številnih jedeh iz mesa, rib in vegetarijanskih jedeh ter tudi v gobah, suhem sadju, omakah in juhah. Dodajamo ga na začetku kuhanja. Zaradi močnega okusa ga odmerjamo previdno.
Zaradi svojega močnega okusa se timijan ujema le z ostalimi aromatičnimi zelišči kot so majaron, peteršilj in lovorjev list.

- Sorodne začimbe -
- Ali ste vedeli? -

Izhaja iz grške besede thumon, ki pomeni pogum, zaradi česar so ga povezovali s to vrlino. Stari Egipčani so ga uporabljali za balzamiranje, rimski vojaki so si z njim pripravljali poživljajočo kopel, srednjeveške dame so robce za svoje viteze krasile z motivom timijana, škotski gorjanci pa so radi pili timijanov čaj, saj so verjeli, da jim vrača pogum in preganja nočne more.
Pomaga pri krčih, revmi, bronhitisu, zvišani telesni temperaturi, lajša izkašljevanje in spodbuja prebavo.