Piment

Začimba, imenovana tudi »all spice«.

V pimentu je narava mojstrsko združila eksotične vonjave in okuse različnih tropskih začimb: klinčkov, cimeta, muškatnega oreha in popra. Piment je priljubljen v omakah, mesnih in ribjih juhah, marinadah ter v kvašah za meso in divjačino.

- Uporaba -

Skupaj z nekaterimi začimbami sestavlja mešanico curry in worchester omako. Mleti piment dajemo tudi v nekatere vrste peciv, z njim lahko začinimo mlečni riž in griz.

- Sorodne začimbe -
- Ali ste vedeli? -

Mlete jagode zimzelenega drevesa Pimentovca dišijo kot mešanica klinčkov, cimeta in muškatnega oreška, okus pa ima kot mešanica klinčkov in popra. Od tod tudi ime piment. Pravzaprav je za ime 'kriv' Kolumb, ki je piment zamenjal za poper, temu pa se po špansko reče 'pimienta'. Je edina začimba, ki raste le na Zahodu. Maji in nekateri drugi južnoameriški Indijanci so ga uporabljali kot aromo za čokolado.
Deluje antioksidacijsko, pospešuje prebavo ter krepi želodec.