Peteršilj

Najpogosteje uporabljena začimba.

Sesekljani listi peteršilja se podajo v skoraj vsako slano jed, korenina pa sodi med klasično jušno zelenjavo.

- Uporaba -

Peteršilj se dobro ujema z drugimi zelenimi dišavnicami kot so drobnjak, timijan in pehtran. Odličen je skupaj s česnom in čebulo. Listov peteršilja ne kuhamo, ampak jih jedem dodamo tik pred postrežbo. 

- Sorodne začimbe -
- Ali ste vedeli? -

Visoko so ga cenili že stari Grki, ki so z venci iz peteršilja okronali zmagovalce iger. Bil je simbol sreče, uporabljali pa so ga tudi za krašenje grobnic, posvečenih Arhemorju, glasniku sveta mrtvih. Skupaj z rutico so ga sadili na robovih gredic z zelišči; ta navada je prišla v pregovor, ki je označeval začetek nekega podjetja.
Priporočajo ga ob vnetjih sečil, ledvičnih kamnih, revmatičnih težavah in slabi prebavi s črevesnimi krči in vetrovi. Pomaga tudi pri poporodnem okrevanju in spodbuja nastajanje mleka v prsih. Spodbuja apetit in čisti kri.