Ostra drobljena paprika

Vrtnina in začimba, ki jedi obarva rdečo in ostro začini.

Po okusu ločimo sladko, srednje ostro in ostro papriko.

- Uporaba -

S papriko začinjamo golaže (krompirjev, gobov, segedinski), pikantne juhe, omake, ki jih ponudimo k pečenemu mesu ali omake ter nekatere za papriko značilne jedi kot so paprikaš in prebranec. Sladko dodajamo jedem na začetku kuhanja, ostro pa pred koncem kuhanja. 

- Sorodne začimbe -
- Ali ste vedeli? -

Sprva grmičevje Srednje Amerike, a s Kolumbom je tudi ta rastlina prišla v Evropo. Najprej v Španijo, kjer so jo sprva uporabljali za okras. Da se plodovi lahko uporabljajo za oster okus jedi, so v 16. stoletju ugotovili Madžari in paprika je kmalu postala njihova nacionalna začimba. Hkrati je njihova paprika tudi precej bolj pekoča od španske. Poznamo blago, polsladko, rdečo in pekočo papriko. 

Ima zelo visoko vsebnost vitamina C, je odličen vir betakarotenov, učinkovita je v pospeševanju krvnega obtoka, spodbuja apetit ter deluje protivnetno.