Origano

Nepogrešljiva italijanska začimba za pice.

Origano najbolj cenijo v italijanski kuhinji, saj ga je v svet ponesla znamenita italijanska pica.

- Uporaba -

Origano je priljubljen tudi v grški kuhinji. Uporablja se kot začimba za razne paradižnikove jedi, omake za testenine, enolončnice, pečenke in solate. Vso svojo aromo razvija origano med kuhanjem, zato ga jedem dodamo vsaj 20 minut pred koncem kuhanja.

- Sorodne začimbe -
- Ali ste vedeli? -

V Evropi origano slovi kot simbol romantične ljubezni. Rimljani so ga uporabljali kot afrodiziak, v srednjem veku je bil glavna sestavina ljubezenskih urokov, na porokah pa so ga nosili kot simbol sreče. Grki, ki so na porokah nosili vence iz origana, so ga imenovali 'radost gora', saj so bile njihove gore oblite s tem čudovitim radostnim vonjem. Preden so odkrili hmelj, so z origanom varili tudi pivo.
Origano pospešuje prebavo, ima tudi antiseptični ter protivnetni učinek.