Muškatni oreh

V 16. stoletju so ga imenovali »Zlato Vzhodne Indije«.

Poživlja telo in duha, je afrodiziak, dober tudi za prebavo.

- Uporaba -

Muškatni oreh uporabljamo za začinjanje goveje juhe, ovčetine, svinjine, teletine, sirovih in čebulnih omak, bešamela, špinačne in krompirjeve juhe ter nekaterih vrst peciva in sladkih krem. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno, v zmernih količinah, med pripravo, da se lahko oblikuje polna aroma.

- Ali ste vedeli? -

Mnogi ne vedo, a to dobro poznano začimbo uvrščamo tudi med droge s halucinogenim učinkom. Sadovi muškata so prispeli v Evropo verjetno z križarskimi vitezi. Prvi zanesljivi vir je bizantinski zdravnik Simon Seth, ki je v 10. stoletju napisal o muškatu »da koristi želodcu, jetrom in srcu«, vendar je že tedaj svaril pred pretiranim uživanjem. V 18. stoletju je bil oreh znan v evropski medicini kot pomembno zdravilo pri mnogih boleznih, hkrati pa je bil močan statusni simbol. Muškatno drevo je sicer doma z klasičnih dišavnih otokov – »Moluških otokov«.