Majaron

»Družabna rastlina«, ki zelo lepo uspeva, če raste v strnjeni skupini.

Skupaj s timijanom in lovorjevim listom oplemeniti jedi iz stročnic, obare in krepke enolončnice.

- Uporaba -

Odlično se poda k vsem mesnim jedem, še posebej jedem iz mletega mesa. Dodajamo ga v krvavice in jetrne klobase. Jedem ga dodajamo proti koncu kuhanja.

- Sorodne začimbe -
- Ali ste vedeli? -

Ponekod pri nas je veljal za rastlino zvestobe, saj je vejica, odtrgana z istega grma, napovedovala medsebojno zvestobo ženinu in nevesti. Kot zdravilno rastlino pa so ga poznali že v starem Egiptu, kjer so ga uporabljali tudi pri verskih obredih, posvečenih bogu Ozirisu.
V ljudski medicini je cenjeno zdravilo proti živčni slabosti, migreni, glavobolu, nespečnosti. Sicer pa deluje proti vnetju želodčne in črevesne sluznice, tudi sluznice dihalnih organov, pomaga pri izkašljevanju, pospešuje znojenje, odvajanje vode iz telesa ter nastajanje mleka pri doječih materah. Rahlo znižuje zvišan krvni tlak.