Lovor

Simbol zmage in začimba kraljev.

Sodi v fižolove, krompirjeve in gobove juhe, ričet, joto in druge močne enolončnice.

- Uporaba -

Z lovorjem začinjamo mesne in ribje marinade, golaž, ragu in paprikaš, meso divjačine in ovčetine ter žolco. Dodajamo ga na začetku kuhanja. Ponavadi zadošča en list, ki ga, ko je jed pripravljena, odstranimo. Pri uporabi moramo paziti, da ga ne dodamo preveč, saj lahko okus jedi postane hitro trpek in grenak.

- Ali ste vedeli? -

Znamenje zmage in ustvarjalne sile. Vence iz lovorja so nosili rimski cesarji, zmagovalci Olimpijskih iger in vojskovodje, z njimi so in še danes slavimo zmagovalce, športnike, ustvarjalce. Po pripovedovanjih naj bi v delfskem svetišču žvečili lovorjeve liste za spodbujanje vizij. Starogrški mit pripoveduje, da je bog Apolon z ljubezenskimi željami zasledoval nimfo Dafne. Ko mu ni mogla več uiti, je poklicala na pomoč samega Zevsa. Ta jo je spremenil v lovorjev grm. Lovor je od tedaj posvečen Apolonu. 

Lovor spodbuja apetit, pomaga pri prebavi mastnejših napenjajočih jedi in pospešuje krvni obtok.