Kumina zrno

Najstarejša v Evropi uporabljana začimba.

S kumino začinjamo težje prebavljive jedi: zelje, svinjino, nekatere krompirjeve jedi, golaževo juho, ohrovt, rdeče zelje in rdečo peso.

- Uporaba -

Je zelo priljubljena začimba za slano pecivo. Kumina ima zelo izrazit okus, zato dodajamo ostale začimbe le v majhnih količinah. Zaradi izrazitega okusa uporabimo v prehrani otrok namesto celih zrn mleto kumino.

- Sorodne začimbe -
- Ali ste vedeli? -

Semena kumine so bila najdena že v kraljevskih grobnicah starih Egipčanov. Kumino povezujejo s pohlepom; tako je tudi pohlepni Rimski cesar Mark Avrelij v privatnih krogih postal znan kot 'Cuminus'. Sicer pa naj bi kumina imela tudi posebno močno zdravilno noč, sploh, če jo oberemo 24. junija opoldne. V srednjem veku naj bi vrečka s kumino, obešena okoli vratu, ščitila pred čarovnicami in zlimi duhovi.
Pomaga pri napenjanju, želodčnih krčih, drugih težavah želodca in črevesja, blaži pa tudi slab zadah.