Koper

Začimba vloženih kumaric in lososa.

Pri nas priljubljena domača dišavnica.

- Uporaba -

Uporabljamo ga v solatah iz krompirja, kumar, zelene in paradižnika. V jedeh listov ne kuhamo, ampak jih primešamo tik pred postrežbo. Sodi v koprovo in krompirjevo kremno juho, smetanovo omako, prikuhe iz kumaric in paradižnika, h kuhanemu mlademu krompirčku, majonezi, sirnim namazom in solatnim prelivom za jajčne solate.

- Ali ste vedeli? -

V srednjem veku so dekleta verjela, da bodo imela v zakonu več besede, če na dan poroke skrijejo v čevelj vejico kopra. Bil je tudi odličen pripomoček za ljubezenske uroke, uporabljali pa so ga tudi za zaščito pred magijo. Grški in rimski vojaki so si z njim zdravili bojne rane, dodajali pa so ga tudi v svoje jedi, saj so verjeli v njegovo krepčilno moč.
Deluje pomirjajoče, pitje koprovega čaja pa naj bi premagovalo nespečnost. Koper zmanjšuje tudi neprijeten občutek v želodcu in pomaga proti izgubi apetita.