Janež

Značilna sladka začimba za peciva.

Kot sladka začimba se dobro ujema z vaniljo, ingverjem, klinčki in kardamomom.

- Uporaba -

Janež je nepogrešljiv dišavni dodatek v drobnih pecivih (janeževi upognjenci), sladkih narastkih, pudingih, kompotih, medenjakih in janeževem kruhu. Prija tudi k mlademu grahu, korenčku, k solatam in kislemu zelju. 

- Ali ste vedeli? -

Uporabljali so ga že v starem Egiptu, od koder tudi izvira. V stari Grčiji in Rimu so janež uporabljali pri peki kruha, vsi pa so dobro poznali njegove zdravilne učinke, med katerimi naj bi bil tudi pomlajevalni. Rimska vojska ga je razširila po Evropi. Za janež pravijo tudi, da odganja nočne more, če ga damo pod blazino. Njegov vonj pa posebej privlači tudi pse, zato je večkrat dodatek tudi v pasji hrani.
Žvečenje semen pomaga proti slabemu zadahu, sicer pa janež krepi živce ter pospešuje tek in prebavo.