Evo-Mix

Polna žlica okusa!

Najbolj univerzalne začimbe.

- Uporaba -

Evo-mix lahko uporabimo za hitro pripravo juhe (3 g na ¼ litra vode) ali kot dodatek za obogatitev okusa številnih mesnih in zelenjavnih jedi, kot na primer goveje juhe, golaža, jote, raznih obar, rižot, omak za testenine, …
Sestavine: jedilna sol, sladkor, ojačevalec arome (natrijev glutaminat, mononatrijev gvanilat in inozinat), sušena zelenjava (pastinak, korenje, zelena, čebula, peteršilj, por), krompirjev škrob, začimbe, barvilo (riboflavin).

- Ali ste vedeli? -

Natrijev glutaminat ali glutamat so prvič izolirali leta 1908 iz morske trave z imenom Kombu. Ta trava je pomembna sestavina za pripravo nekaterih tipičnih japonskih jedi in znanstvenike je zanimalo, zakaj imajo te jedi tako značilen okus, povsem drugačen od ostalih, ki ga ni mogoče opisati s štirimi klasičnimi okusi sladko-grenko-kislo-slano. Tako so prišli do odkritja glutaminata, okus pa poimenovali umami. Alga Kombu, kakor sam glutaminat, sta še vedno pomembna sestavina številnih japonskih, kitajskih in specialitet drugih azijskih dežel.