- Nasveti -

Čudežna moč začimb in dišavnic

Začimbe in dišavnice zmorejo mnogo več kot le izboljšati okus, vonj in videz obroka.

Mestro-zacimbe-disavnice-01

  • so močan stimulans, ki prebuja apetit in spodbuja izločanje prebavnih sokov, s tem pa nam olajšajo prebavo ter krepijo živčevje,
  • krepijo odpornost, povečujejo vitalnost, zavirajo propadanje organizma (staranje) ter mu pomagajo v boju z boleznimi, motnjami in poškodbami,
  • hrano in različne napitke varujejo pred kvarjenjem ali okužbo,
  • nekatere nevtralizirajo odvečno želodčno kislino
  • nekatere, na primer janež, kumina, hren in lovor, pomagajo proti vetrovom in napihnjenosti,
  • pospešujejo izločanje odpadnih snovi iz telesa,
  • so diuretiki, npr: luštrek, peteršilj, zelena, rman, preslica, kopriva …
  • zeli pomirjajo, npr: melisa, meta …,
  • večajo apetit,
  • so tudi naravni antibiotiki, npr: hren, poper, žajbelj, kamilica …

 

 Še nasvet:

  • Zeli in začimbe dodajamo jedem tik pred koncem kuhanja ali ko so že na mizi.
  • Zmerna uporaba začimb v jedeh ne škodi zdravemu človeku; za ljudi, ki morajo uživati dietno prehrano, pa velja, da jedi manj začinijo in da ne uporabljajo ostrih začimb, kot sta poper in paprika.
Na seznam