Cimet

"Sladka" začimba.

Za deželo najboljšega cimeta še danes velja Šrilanka.

- Uporaba -

Cimet uporabljamo predvsem pri pripravi sladkih in sadnih jedi. S celim cimetom odišavimo in začinimo kompote, mlečne pijače in kuhano vino, mletega pa dodajamo v pecivo in razne mlečne in močnate jedi. Uporabljamo ga tudi za posip sadnih cmokov. Cimetove palčke dodajamo vročim napitkom - kavi, kuhanemu vinu in vroči čokoladi za boljšo aromo.

- Sorodne začimbe -
  • Mešanica za kuhano vino
  • Mešanica za jabolčni zavitek
- Ali ste vedeli? -

Že v starem Egiptu so ga uporabljali v zdravilne namene, pa tudi za aromo pijačam, ker naj bi pomagal k uničevanju bacilov v vodi. Uporabljali so ga tudi za balzamiranje, v starem svetu pa je bil cimet cenjen bolj kot zlato. Rimski cesar Neron je ob slovesnem pogrebu svoje žene zažgal letno zalogo cimeta – ekstravagantna poteza, s katero je želel pokazati svojo veliko izgubo.
Pospešuje prebavo ter preprečuje napenjanje.