Čili

Značilna mehiška ostra začimba iz rodu paprik.

Čili je sestavina vseh ostrih začimbnih omak (čili, tabasco), ki jih dodajamo v razne omake le po kapljicah.

- Uporaba -

Ljubitelji začinjenih jedi z njim začinjajo golaže, omake, juhe, mesni fondue in meso, pečeno na žaru. Tipična jed, kjer čili ne sme manjkati, je "chilli con carne".

- Sorodne začimbe -
- Ali ste vedeli? -

Zasluge za odkritje čilija pripisujemo Kolumbu, ki ga je odkril med svojim popotovanjem v Ameriko. Čili namreč izvira iz južne in centralne Amerike, danes pa ga gojijo tudi v severni Ameriki, Mehiki, na Kitajskem, v Indiji, Afriki, na Japonskem in v deželah vzhodne Azije. Mati vseh čilijev naj bi izvirala iz obdobja pred več kot 10.000 leti s področja Andov v Boliviji in Peruju. Čiliji so bili so pomemben del diete Aztekov in Majev na področju osrednje Mehike. Jedem dajo ostrino, obenem pa v ozadju puščajo prijetno aromo in ojačajo vse ostale okuse in arome.
Čili pospešuje krvni obtok ter ima protivneten učinek. Pikantna hrana naj bi tudi povzročala sproščanje hormonov sreče.