Brinove jagode

»Gozdna« začimba in značilna slovanska začimba.

Najpogosteje jih najdemo v divjačinskih jedeh.

- Uporaba -

Z brinovimi jagodami začinjamo divjačino, divjo perutnino, pečenke, kislo zelje, ribje juhe in marinade. Dodajamo jih mesnim jedem in omakam. Z zdrobljenimi jagodami natremo meso, cele pa uporabimo v kvašah, omakah in kuhanih jedeh. Pred serviranjem poberemo jagode iz jedi, saj ni prijetno ugrizniti vanje. 

- Sorodne začimbe -
  • Mešanica za divjačino
- Ali ste vedeli? -

Kot medicinski sadež so jih poznali že grški, rimski in arabski zdravilci, omenja pa jih tudi Biblija. V času renesanse so jih priporočali proti kačjim ugrizom ter kugi, omenja se njihova razkuževalna moč. Njihova značilna dišava je pomagala čistiti zrak v hlevih, če so okadili hiše, je to pomagalo uničiti bacile. V Švici so jih pozimi dodajali v kurjavo in s tem skrbeli za čist zrak.
Imajo razkuževalen učinek, pospešujejo izločanje seča, povečujejo tek ter pospešujejo prebavo.